Hulp bij 'Gijzelsoftware'

Alias in het Engels 'Ransomware' hiermee blokkeren criminelen uw computer of versleutelen zij een of meerdere bestanden op uw computer. Vaak moet u een bedrag in virtuele valuta, zoals bitcoins, betalen om uw computer of bestanden weer terug te krijgen.

Hoe word je slachtoffer van ransomware?

Besmetting van bestanden op een computer kan gebeuren door een bijlage in een e-mail te openen of tijdens het surfen op internet. De ransomware wordt ook verstopt in advertenties. U hoeft dan niet eens op een advertentie te klikken om besmet te raken. Het openen van een pagina is soms al voldoende voor een besmetting. Bedrijven, vooral midden-en kleinbedrijven, worden veel per mail benaderd. De ransomware wordt geïnstalleerd als een bijlage in een e-mail wordt geopend. Ook raken bedrijven vaak besmet doordat werknemers hun privémail bekijken op bedrijfscomputers. Soms gaat besmetting via de computer gepaard met telefooncontact. Een slachtoffer wordt dan eerst telefonisch verleid om naar een bepaalde pagina te surfen waar de besmetting plaatsvindt. De ontwikkeling van ransomware gaat razendsnel. Met als gevolg dus ook de kans en mogelijkheden om besmet te raken. Bovenstaande risico’s zijn dan ook slechts een indicatie.

Wie zitten er achter ransomware

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er meerdere (internationale) criminele groepen achter de productie en verspreiding zitten van ransomware. De criminelen gaan op slimme wijze te werk door vrijwel geen digitale sporen achter te laten, een anonieme betaalwijze aan te bieden en anderen het geld te laten incasseren. Toch worden regelmatig verdachten aangehouden.

Wat doet de politie?

Criminele groepen besmetten vaak slachtoffers in veel verschillende landen tegelijk. Daarom doet de politie in internationaal verband onderzoek naar de criminelen en zet het zich in voor preventie en waar mogelijk slachtoffernotificatie. Wanneer de politie informatie heeft waarmee slachtoffers hun gegijzelde bestanden kunnen terugkrijgen, stelt zij deze informatie zo snel mogelijk via internet beschikbaar. Ga hiervoor naar de website nomoreransom.org

Wat kunt u doen?

Gebruik een antivirusprogramma’s en installeer updates van uw software en besturingssysteem. Ook adviseert de politie om nooit in te gaan op betaaleisen. Met het betalen van geld aan de crimineel houdt u het criminele proces in stand. Maak regelmatig backups van de gegevens op uw computer. Maak het liefst ook nog een back-up die u op een andere locatie bewaart.

Preventie is het belangrijkst

Zijn uw bestanden versleuteld? Dan zijn er helaas weinig tot geen oplossingen om deze terug te krijgen. Misschien komt de decryptie-sleutel van uw soort ransomware op de website nomoreransom.org te staan, maar dat zal niet altijd het geval zijn. Als u slachtoffer bent van ransomware kunt dat onder meer melden door te chatten met virtuele agent Wout. Het gaat hier om een proef tot 1 december.

Bron: politie.nl

Algemeen 22 Dec 2020