Domein oplichters aan het werk

Laatst bijgewerkt: 29 April 2015 om 12:37 uur

Momenteel worden er op grote schaal facturen van NL Domein Host per mail verstuurt. Een PDF-document met een naam die lijkt op Factuur 930570 (PDF) met de vermelding ‘Factuur’ in de rechter bovenhoek.

Wie bij de kleine lettertjes leest zal opmerken dat het geen factuur betreft: “Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging . Mocht tijdige betaling uitblijven vervalt onze dienstverlening en verblijft de domeinextentie opkoopbaar voor derden.”

Wat u koopt is een .mobi of een .info-domein. Voor het bedrag van €89,90 per jaar. Bij een Nederlandse website hosting bedrijf kost een .info domein €15,- of een .mobi €12,- per jaar. De prijs is buitensporig hoog. Daarnaast is niet duidelijk wat je krijgt voor je geld, welke domeinen het betreft en belangrijker: het woord factuur is duidelijk verwarrend. Dat wordt versterkt door het feit dat op het document ook staat dat de achterstandsrente 10 procent bedraagt en dit is bijzonder, omdat de wet bij niet tijdige betaling al regelt wat kosten zijn en welke rente gerekend kan worden.

De mail met PDF wekt de indruk dat er al een verplichting is aangegaan. Dat is dus niet het geval.
U hoeft dus niets te doen zelfs niet het normaliter dure 0900-nummer te bellen. Dit kan dat ook niet, omdat het nummer niet in gebruik is.
SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) spreekt in ieder geval van spookfacturen.